Tuesday, 17 June 2014 08:24

ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκήρυξε το πιο πάνω σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού €5,000,000. Το σχέδιο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Το σχέδιο αφορά την παροχή χορηγίας σε εργοδότες που θα προσλάβουν άνεργα άτομα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Ο κύριος στόχος του σχεδίου είναι η μείωση της ανεργίας μέσω της παροχής κινήτρων προς τους εργοδότες.

Όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο σχέδιο:
α) Το σχέδιο αφορά άνεργα άτομα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο σχέδιο.
β) Δεν πρέπει να υπάρχει μείωση του προσωπικού, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης, εκτός αν αυτό οφείλεται σε οικειοθελούς παραίτηση, συνταξιοδότηση ή νόμιμη απόλυση λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.
γ) Ο εργοδότης δεν έτυχε οποιαδήποτε επιχορήγηση κατά την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 για την εργοδότηση του ίδιου ατόμου που  θα ενταχθεί στα πλαίσια του σχεδίου. Επίσης το άτομο αυτό δεν πρέπει να έχει εργασθεί στο ίδιο εργοδότη, το οκτάμηνο πριν την ημερομηνία προκήρυξης της πρόσκλησης.
δ) Τα άτομα που θα συμμετέχουν στο σχέδιο θα πρέπει να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλου κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πολίτες τρίτης χώρας, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στη Δημοκρατία και έχουν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας στη Δημοκρατία.
ε) Δεν επιτρέπεται η μείωση του προσωπικού κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου (12 μήνες) στο ίδιο επάγγελμα με αυτό του εργαζόμενου προς επιχορήγηση.
στ) Το άτομο που θα ενταχθεί στο σχέδιο θα πρέπει να απασχοληθεί για τουλάχιστον 10 μήνες με επιχορήγηση και με 2 μήνες χωρίς επιχορήγηση (Σύνολο 12 μήνες).  Σε περίπτωση διακοπής της απασχόλησης ο εργοδότης θα τυγχάνει της ανάλογης μείωσης της χορηγίας.
ζ) Το σύνολο της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που θα χορηγηθεί στην επιχείρηση που θα συμμετέχει, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των €200,000 σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
η) Ο μισθός του επιδοτούμενου ατόμου δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από αυτόν που προνοεί η νομοθεσία (870 ευρώ για τα επαγγέλματα: γραφείς, νοσηλευτικούς βοηθούς, παιδοκόμους, πωλητές, φροντιστές, σχολικοί βοηθοί, φρουροί και καθαριστές). Για όσα επαγγέλματα δεν περιλαμβάνονται στο διάταγμα, ο Φορέας Διαχείρισης αποδέχεται μισθούς σύμφωνα με τις συλλογικές/επιχειρησιακές/ ατομικές συμβάσεις (συμβόλαια εργασίας)
θ) Το σχέδιο καλύπτει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς  οικονομικών δραστηριοτήτων εκτός από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τους τομείς αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
ι) Ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων από κάθε εργοδότη/επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε.

Δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο:
α) Άτομα που είναι μέτοχοι της επιχείρησης (εξαιρούνται οι Δημόσιες Εταιρείες)
β) Αυτοεργοδοτούμενοι
γ) Άτομα που συνδέονται με α’ ή β’ βαθμού συγγένειας ή εξ’ αγχιστείας με τον εργοδότη (εξαιρούνται οι Δημόσιες Εταιρείες)

Χορηγία:
Η  χορηγία που θα παρέχεται στους εργοδότες είναι η εξής:
α )  50% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου με μέγιστο ύψος €5,000 στην περίπτωση που θα προσλαμβάνουν άτομα που είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα κάτω των 6 μηνών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο σχέδιο
ή
β) 60% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου με μέγιστο ύψος €6,000 στην περίπτωση που θα προσλάβουν άτομα που είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα πέραν των 6 μηνών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο σχέδιο.

Υποβολή αιτήσεων: από Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 μέχρι και την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014.

Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από την REANDA Cyprus Limited είναι οι εξής:
• Προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με το δικαίωμα του εργοδότη ή του ανέργου να λάβει μέρος στο πρόγραμμα,
• Βοήθεια και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία και την υποβολή της αίτησης,
• Eπαφές με τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στην Βαλεντίνα Αχιλλέως This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.