Tuesday, 30 June 2015 19:39

ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκήρυξε τρία (3) νέα σχέδια με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Το πρώτο σχέδιο αφορά την παροχή ευκαιριών απόκτησης εργασιακής πείρας σε ανέργους νέους πτυχιούχους καθώς επίσης παρέχει σε επιχειρήσεις την δυνατότητα απασχόλησης προσοντούχου δυναμικού. Το Δεύτερο σχέδιο αφορά την παροχή ευκαιριών πρακτικής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας σε άνεργους νέους απόφοιτους Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, Συστήματος Μαθητείας και Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης μέχρι και διετούς διάρκειας. Το τρίτο σχέδιο αφορά την παροχή κινήτρων για εργοδότηση ανέργων σε μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που εργοδοτούν 1-4 άτομα.  

1.ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΠΕΙΡΑΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο σχέδιο:

α)Το σχέδιο αφορά άνεργα άτομα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
β)Αφορά πτυχιούχους άνεργους ηλικίας κάτω των 35 ετών κατά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.
γ)Οι άνεργοι να είναι κάτοχοι πτυχίου/ ακαδημαϊκού προσόντος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τριετούς τουλάχιστον φοίτησης ή μεταπτυχιακού προσόντος, μονοετούς τουλάχιστον φοίτησης.
δ)Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ε)Η επιχείρηση/οργανισμός θα πρέπει να απασχολεί τον πτυχιούχο τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα.
στ)Η επιχείρηση/οργανισμός να μην έχει μειώσει τον αριθμό προσωπικού στις θέσεις που προτίθεται να τοποθετηθούν οι άνεργοι πτυχιούχοι μετά την 3η Απριλίου 2015.
ζ)Καθορίζεται μέγιστος αριθμός προσφερόμενων θέσεων ανάλογα με τον αριθμό εργοδοτουμένων και είναι ως εξής:

Αριθμός Εργοδοτουμένων επιχείρησης     Μέγιστος Αριθμός θέσεων
1-4 1
5-9 2
10-19 4
20-49 7
50 και άνω 20% του συνόλου των εργοδοτουμένων


Δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο:

α) Άτομα τα οποία έχουν πείρα περισσότερη των τριών μηνών σχετική με τις σπουδές τους καθώς επίσης  και άτομα που συμμετείχαν σε αντίστοιχα σχέδια του 2013 και 2014 για απόκτηση εργασιακής πείρας.

β) Άτομα τα οποία είναι κύριοι μέτοχοι, ιδιοκτήτες ή διευθυντές των επιχειρήσεων ή συνδέονται με πρώτου ή δεύτερου βαθμού συγγένειας με αυτούς.


Επίδομα:

Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού θα καταβάλει στον άνεργο πτυχιούχο 125 ευρώ την εβδομάδα για 6 μήνες πρακτική εξάσκηση. Από το ποσό αυτό θα αποκόπτεται το ποσοστό των κοινωνικών ασφαλίσεων.

** Η Υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΑΝΑΔ, από Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.


2.ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ, ΛΥΚΕΙΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ  ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΠΕΙΡΑΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο σχέδιο:

α)    Το σχέδιο αφορά άνεργα άτομα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
β)    Αφορά άνεργους ηλικίας κάτω των 25 ετών κατά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.
γ)    Οι άνεργοι να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής ή Συστήματος Μαθητείας  ή Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης μέχρι και διετούς διάρκειας.
δ)    Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης..
ε)    Η επιχείρηση/οργανισμός θα πρέπει να απασχολεί τον άνεργο τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα.
στ)    Η επιχείρηση/οργανισμός να μην έχει μειώσει τον αριθμό προσωπικού στις θέσεις που προτίθεται να τοποθετηθούν οι άνεργοι μετά την 3η Απριλίου 2015.
ζ)    Καθορίζεται μέγιστος αριθμός προσφερόμενων θέσεων ανάλογα με τον αριθμό εργοδοτουμένων και είναι ως εξής:

Αριθμός Εργοδοτουμένων επιχείρησης     Μέγιστος Αριθμός θέσεων
1-4 1
5-9 2
10-19 4
20-49 7
50 και άνω 20% του συνόλου των εργοδοτουμένων

Δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο:

α) Άτομα τα οποία έχουν πείρα περισσότερη των δώδεκα μηνών καθώς επίσης  και άτομα που συμμετείχαν σε αντίστοιχα σχέδια του 2013 και 2014 για απόκτηση εργασιακής πείρας.

β) Άτομα τα οποία είναι κύριοι μέτοχοι, ιδιοκτήτες ή διευθυντές των επιχειρήσεων ή συνδέονται με πρώτου ή δεύτερου βαθμού συγγένειας με αυτούς.

Επίδομα:

Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού θα καταβάλει στον άνεργο 125 ευρώ την εβδομάδα για 6 μήνες πρακτική εξάσκηση. Από το ποσό αυτό θα αποκόπτεται το ποσοστό των κοινωνικών ασφαλίσεων.

** Η Υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΑΝΑΔ, από Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 μέχρι και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015.

3.ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

Όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο σχέδιο:

α)    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου και εργοδοτούσαν από 1-4 άτομα τον Μάρτιο 2015.
β)    Το σχέδιο καλύπτει άτομα εγγεγραμμένα ως άνεργα πριν την ημερομηνία πρόσληψης τους.
γ)    Η επιχείρηση να μην έχει μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της σε σχέση με τον προηγούμενο  μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο σχέδιο, στο ίδιο επάγγελμα με αυτό της αίτησης.
δ)    Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλου Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ε)    Ο εργοδότης δεσμεύεται ότι δεν θα μειώσει το προσωπικό της επιχείρησης του για 12 μήνες στο ίδιο επάγγελμα με αυτό του εργαζόμενου προς επιχορήγηση.
στ)    Ο εργοδοτούμενος θα απασχοληθεί σε πλήρης ή μερικής απασχόλησης για τουλάχιστον 10 μήνες με επιχορήγηση και με επιπλέον υποχρεωτική 2 μήνες απασχόληση χωρίς επιχορήγηση.
ζ)    Το σύνολο της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που θα χορηγηθεί σε μια επιχείρηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200,000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
η)    Ο μισθός δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από αυτόν που προνοεί η νομοθεσία για κατώτατους μισθούς.

Δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο:

α)    Μέτοχοι της επιχείρησης
β)    Αυτοεργοδοτούμενοι για επιχορήγηση των ιδίων
γ)    Άτομα τα οποία έχουν συγγένεια πρώτου ή δεύτερου βαθμού με τον εργοδότη

Χορηγία:

Ύψους 60% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου με ανώτατο όριο τις 6,000 ευρώ
 
** Υποβολή αιτήσεων από Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από την REANDA Cyprus Limited είναι οι εξής:
•Προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με το δικαίωμα του εργοδότη ή του ανέργου να λάβει μέρος στο πρόγραμμα,
•Βοήθεια και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία και την υποβολή της αίτησης,
•Eπαφές με τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Σχέδια για Εργοδότηση Ανέργων  μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στην Βαλεντίνα Αχιλλέως This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.