Friday, 24 February 2012 07:21

Τροποποιήσεις Φορολογική Νομοθεσία

Μετά τα τελευταία μέτρα λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση τον Αύγουστο 2011 προς αύξηση των κρατικών εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών, στις 14 Δεκεμβρίου 2011, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τους ακόλουθους τροποποιητικούς νόμους:

  •  Νόμος που τροποποιεί τον Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο
  •  Νόμος που τροποποιεί τον Περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμο
  •  Νόμος που προνοεί για την Έκτακτη Εισφορά των Μισθωτών, Αυτοτελώς Εργαζόμενων και των Συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα
  •  Νόμος που προνοεί την τροποποίηση του Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμο

Νόμος που τροποποιεί τον Περί Φορολογίας του Εισοδήματος

  •  Όπου ένας διευθυντής της εταιρείας, ή ένας μέτοχος, ή σύζυγος αυτών, ή οποιαδήποτε μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας αυτών, λαμβάνει δάνειο ή οικονομική υποστήριξη από εταιρεία, τότε το πρόσωπο αυτό θεωρείται ότι έχει λάβει ένα μηνιαίο όφελος σε είδος ίσο με 9% ετησίως για την παραπάνω συναλλαγή. Αυτό το όφελος σε είδος θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος του ατόμου σύμφωνα με τον Περί Φόρου Εισοδήματος Νόμο. Ο συγκεκριμένος φόρος θα πρέπει να παρακρατείται από τις μηνιαίες απολαβές του ατόμου και να καταβάλλεται στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων σε μηνιαία βάση.
  •  Σε περίπτωση που εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, Ταμείο Συντάξεων και Ταμείων Προνοίας δεν έχουν καταβληθεί εντός του φορολογικού έτους για το οποίο οφείλονται, τότε οι απολαβές και οι απλήρωτες εισφορές δεν εκπίπτουν στον υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Αν οι ανωτέρω εισφορές (συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων επιβαρύνσεων και τόκων) καταβληθούν στο ακέραιο εντός δύο ετών από την τελευταία ημερομηνία που οφείλονται, τότε οι απολαβές και εισφορές θα εκπίπτουν κατά το φορολογικό έτος κατά το οποίο έχουν καταβληθεί.
  •  Το άρθρο 39 (Δάνεια σε διευθυντές), το οποίο προβλέπει επιβολή τόκου ύψους 9% σε δάνεια ή οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια που παρέχεται από μια εταιρεία, που ελέγχεται από όχι περισσότερα από πέντε άτομα, στους διευθυντές, ή μετόχους της, ή συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού συγγενή, έχει διαγραφεί.

Έναρξη ισχύος νόμου
Οι πιο πάνω αλλαγές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Νόμος που τροποποιεί τον Περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμο

  •  Το ποσοστό της Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα που επιβάλλεται επί των μερισμάτων αυξάνεται από 17% έως 20% για τα φορολογικά έτη 2012 και 2013.
  •  Πρόνοια για Έκτακτη εισφορά για την Άμυνα στα μερίσματα που καταβάλλονται από Κυπριακή εταιρεία σε άλλη Κυπριακή εταιρεία , με το πέρας τεσσάρων ετών από το τέλος του έτους στο οποίο έχουν δημιουργηθεί τα εν λόγω κέρδη.
  •  Τα μερίσματα που προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από μερίσματα για τα οποία η Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα έχει ήδη καταβληθεί, απαλλάσσονται από την εν λόγω φορολογία σε οποιαδήποτε μελλοντική διανομή.

Έναρξη ισχύος νόμου
Οι ανωτέρω τροποποιήσεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012. Το αυξημένο ποσοστό Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς εφαρμόζεται σε εισοδήματα που κτώνται ή λογίζεται ότι κτώνται ή προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Νόμο που προνοεί για την Έκτακτη Εισφορά των Μισθωτών, των Αυτοτελώς Εργαζόμενων και Συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα

Εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ή/και αυτοτελώς εργαζόμενοι ή/και συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται όπως καταβάλλουν έκτακτη εισφορά με βάση τις ακαθάριστες απολαβές τους με βάση τα πιο κάτω ποσοστά χωρίς περιορισμούς ή ανώτατο όριο εισφοράς.

 Ακαθάριστες Μηνιαίες Αποδοχές                                       'Εκτακτη Εισφορά                          
Μέχρι €2,500                                    0%
€2,501 - €3,500 2,5%(με ελάχιστο ποσό έκτακτης εισφοράς €10)
€3,501 - €4,500                                    3%
€4,501 και άνω                                   3,5%

 

Οι ακόλουθες κατηγορίες απολαβών εξαιρούνται από την εν λόγω έκτακτη εισφορά σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα:

  •  Φιλοδώρημα Αφυπηρέτησης
  •  Ποσά που πληρώνονται από Ταμείο Προνοίας
  •  Αμοιβή αλλοδαπού ο οποίος απασχολείται από ξένη κυβέρνηση ή από διεθνή οργανισμό
  •  Αμοιβές ξένων διπλωματών και προξενικών αντιπροσώπων οι οποίοι δεν είναι πολίτες της Δημοκρατίας
  •  Αμοιβή μελών του πληρώματος πλοίων Κυπριακής ιδιοκτησίας
  •  Αποζημίωση δαπανών που έγιναν για λογαριασμό του εργοδότη

Οι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, οι οποίοι πληρώνουν έκτακτη εισφορά σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί έκτακτης Εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμου, απαλλάσσονται από την πιο πάνω έκτακτη εισφορά.

Η ειδική εισφορά καταβάλλεται εξίσου από τον εργοδότη και τον εργοδοτούμενο και εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη / εργοδοτούμενου αναλόγως.

Επιβολή και καταβολή έκτακτης εισφοράς

Η επιβολή και την καταβολή της έκτακτης εισφοράς θα γίνεται ως εξής:

  •  Όσον αφορά μισθωτό ή / και συνταξιούχο, η συνεισφορά θα πρέπει να αφαιρείται από το ακαθάριστο μισθό / σύνταξη και να καταβάλλεται στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων σε μηνιαία βάση.
  •  Όσον αφορά τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το ποσό της εισφοράς θα δηλώνεται με βάση το εγκεκριμένο από το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων έντυπο και θα καταβάλλεται σε τρεις δόσεις, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και ημερομηνίες που προβλέπονται για την επιβολή προσωρινού φόρου εισοδήματος (δηλαδή 1η Αύγουστου, 30η Σεπτεμβρίου και 31η Δεκεμβρίου).

Έναρξη ισχύος νόμου
Η πιο πάνω τροποποίηση θα εφαρμόζεται για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2013.

Νόμος που τροποποιεί τον Περί Φόρο Προστιθέμενης Αξίας Νόμο

Ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ θα αυξηθεί από 15% σε 17% από την 1η Μαρτίου 2012. Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές του ΦΠΑ δεν επηρεάζονται.

Με την τροποποίηση του Δεκάτου Παραρτήματος του Νόμου, όλα τα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που πραγματοποιούν φορολογητέες παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα θα πρέπει να εκδίδουν και να παραδίνουν «νόμιμες αποδείξεις» .

Οι αποδείξεις πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα κύρια στοιχεία:

1. Ημερομηνία έκδοσης
2. Αναγνωριστικό αριθμό
3. Όνομα, διεύθυνση και αριθμό εγγραφής του προσώπου στο φόρο
4. Επαρκώς αναλυτική περιγραφή των προσφερόμενων αγαθών ή/και υπηρεσιών
5. Συνολικό πληρωτέο ποσό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ
6. Για κάθε συντελεστή ΦΠΑ, το συνολικό πληρωτέο ποσό (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) μαζί με τον ανάλογο συντελεστή ΦΠΑ.
7. Διευκρίνιση εάν η συναλλαγή αφορά προκαταβολή, μέρος αμοιβής, πληρωμή τοις μετρητοίς ή με άλλο τρόπο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν ένα τιμολόγιο πληρώνεται σε μετρητά, δεν απαιτείται έκδοση νόμιμης απόδειξης καθώς το τιμολόγιο τοις μετρητοίς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη.

Αν κάποιο πρόσωπο δεν συμμορφωθεί με τις ανωτέρω διατάξεις θα υπόκειται σε ποινή 20% της αξίας της συναλλαγής. Κάθε πρόσωπο που παραλείπει να εκδώσει και να παραδώσει νόμιμη απόδειξη κατά τη στιγμή της συναλλαγής, θα υπόκειται σε πρόστιμο μέχρι €1.700 ή φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια ή και τα δύο.

Ο περί Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Νόμος του 2011

Ο στόχος της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η υπάρχουσα δομή όσον αφορά τη διαχείριση και την επίλυση των οικονομικών κρίσεων, την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε συνδυασμό με την εξυγίανση επηρεαζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Για τη συγκρότηση του εν λόγω ταμείου, μια βασική εισφορά θα επιβληθεί σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κύπρο συμπεριλαμβανομένων υποκαταστημάτων εκτός της Δημοκρατίας.

Η βασική συνεισφορά είναι ίση με 0,03% των σχετικών υποχρεώσεων του ιδρύματος που επηρεάζονται από τον παρόντα νόμο σε σχέση με την έκτακτη εισφορά που καταβάλλεται σήμερα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ίση με 0,095% επί των καταθέσεών τους, η οποία και θα καταργηθεί.

Έναρξη ισχύος νόμου
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.