Monday, 09 January 2012 10:00

Τροποποιήσεις στην Φορολογική Νομοθεσία – Μεταβιβαστικά Τέλη

Έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος που τροποποιεί τον Περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) Νόμο, με τη δημοσιοποίηση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 2 Δεκεμβρίου 2011.

Οι τροποποιήσεις στον νόμο είναι οι ακόλουθες:

  •  Σύμφωνα με την τροπολογία, νέες συμβάσεις που συντάσσονται από την 2 Δεκεμβρίου 2011 (ημερομηνία υιοθέτησης του Νόμου) μέχρι 1 Ιουνίου 2012, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε μεταβιβαστικά τέλη εάν και εφόσον η συμφωνία υπόκειται σε επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).
  •  Σε περιπτώσεις όπου στις συμβάσεις δεν επιβλήθηκε ΦΠΑ, προβλέπεται απαλλαγή του 50% των μεταβιβαστικών τελών. Οι μεταβιβάσεις αφορούν οικόπεδα, κτήρια ή τμήματα επί της γης ή των εξ αδιαιρέτου ιδανικών μεριδίων, που διατίθενται για πρώτη φορά από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής πολεοδομικής άδειας οικοδομής και αμφότερες οι ημερομηνίες σύνταξης του πωλητηρίου εγγράφου και κατάθεσης του για πρώτη φορά στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο είναι μέχρι την 1 Ιουνίου 2012.
  •  Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει συμφωνημένη σύμβαση καθώς επίσης η οποία έχει κατατεθεί στο κτηματολόγιο μέχρι την 1η Ιουνίου 2012, οι πιο πάνω απαλλαγές θα είναι διαθέσιμες έστω και εάν η εγγραφή του τίτλου πραγματοποιείται μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία.
  •  Οι πιο πάνω προσωρινές απαλλαγές δεν τίθενται σε ισχύ εάν τα πωλητήρια έγγραφα είχαν κατατεθεί και αποσύρθηκαν μετά την υιοθέτηση της νέας τροπολογίας του νόμου. Επίσης δεν θα ισχύουν για συμφωνίες που συντάχτηκαν πριν τις 2 Δεκεμβρίου 2011.

Με σωστό φορολογικό προγραμματισμό, η πιο πάνω τροπολογία του νόμου μπορεί να αποφέρει σημαντικά φορολογικά ωφελήματα.