Thursday, 02 May 2013 09:40

Τροποποιήσεις σε νομοθεσίες σχετικές με φορολογίες

Τροποποιήσεις σε νομοθεσίες σχετικές με φορολογίες όπως ψηφίστηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων ακολουθώντας το Μνημόνιο με την ΤΡΟΪΚΑ

Τροποποίηση στον Περί Φόρολογίας Εισοδήματος Νόμο

  •  Από την 1η Ιανουαρίου 2013 ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από 10% σε 12.5%.

Τροποποίηση στον Περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμο

  •  Από την 1η Ιανουαρίου 2013 το ειδικό ποσοστό εισφοράς για τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αυξάνεται από 0.11% σε 0.15%.

Τροποποίηση στον Περί Φόρου Κατανάλωσης Νόμο

  •  Οι συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης θα αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική αξία. Οι αναθεωρημένοι συντελεστές θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και μετέπειτα θα υποβάλλονται για ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τροποποίηση στον Περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμο

  •  Ο συντελεστής της έκτακτης αμυντικής εισφοράς που εφαρμόζεται σε εισόδημα από τόκους που εισπράχθηκαν από ή θεωρείται ότι έχουν εισπραχθεί ή πιστώθηκαν σε μόνιμο φορολογικό κάτοικο Κύπρου αυξάνεται από 15% σε 30%. Αυτή η τροποποίηση θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ανεπηρέαστες διατάξεις σχετικά με τον περι έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμο

  •  Σε περίπτωση όπου το συνολικό ετήσιο εισόδημα ενός φυσικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από τόκους, δεν υπερβαίνει το ποσό των €12.000, οποιαδήποτε παρακράτηση πέραν του 3% επιστρέφεται.
  •  Ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής της έκτακτης αμυντικής εισφοράς του 3% που ισχύει για έσοδα από πιστοποιητικά καταθέσεων που εκδίδονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, από Κυβερνητικά Χρεόγραφα και από τόκους που προέρχονται από ή πιστώνονται σε Ταμεία Προνοίας και στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.