Monday, 16 July 2012 14:56

Η Κύπρος προωθεί την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων μέσω παροχής νέων φορολογικών κινήτρων

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θεσπίσει νέα φορολογικά κίνητρα μέσω τροποποίησης των φορολογικών της νομοθεσιών με σκοπό να καταστήσει τη χώρα ακόμα πιο ελκυστικό ως προορισμό για επενδύσεις στο νησί.  Οι τροποποιήσεις έχουν ετεροχρονισμένη ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2012.

Ο Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος

Πνευματικά Δικαιώματα
Η τροποποιήσεις προβλέπουν εξαίρεση του 80% των καθαρών κερδών (εισόδημα από πνευματικά δικαιώματα μείον έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για απόκτηση αυτού του κέρδους) από εκμετάλλευση και πώληση πνευματικών δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ορισμός των πνευματικών δικαιωμάτων θα είναι πλέον αυτός όπως ορίζεται στους Περί Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, Περί Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Περί Εμπορικών Σημάτων νόμους.  Η εξέλιξη αυτή θα αποτρέπει τυχών παρερμηνείες και αβεβαιώτητα για το πια πνευματικά δικαιώματα καλύπτονται από τη νομοθεσία.  

Περιορισμός τόκων πληρωτέων
Σε περιπτώσεις όπου μητρική εταιρεία αγοράζει μετοχές (έμμεσα ή άμεσα) σε 100% θυγατρική εταιρεία και εφόσον η θυγατρική αυτή δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση, δεν εφαρμόζεται περιορισμός τόκου πληρωτέου στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Σε περιπτώσεις όπου η θυγατρική εταιρεία διαθέτει και περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση τότε ο περιορισμός υπολογίζεται στο ποσοστό των περιουσιακών αυτών στοιχείων επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων. Η τροποποίηση αυτή καλύπτει τόκο/δάνεια για αγορά μετοχών από 1 Ιανουαρίου 2012 και μετά.

Συμψηφισμός κερδών μεταξύ εταιρειών του ιδίου συγκροτήματος
Η τροποποίηση αφορά περιπτώσεις όπου μητρική εταιρεία ιδρύει θυγατρική εταιρεία. Από 1 Ιανουαρίου 2012 η θυγατρική εταιρεία θα θεωρείται ότι είναι μέλος του ιδίου συγκροτήματος με τη μητρική για σκοπούς συμψηφισμού κερδών από το έτος σύστασης της. Σύμφωνα με την μέχρι πρότινος ισχύουσας νομοθεσίας για να θεωρείται μια εταιρεία μέλος συγκροτήματος θα έπρεπε να είναι μέρος του για ολόκληρο το φορολογικό έτος.

Κεφαλαιουχικές εκπτώσεις
Οι τροποποιήσεις παρέχουν και κίνητρα στη μορφή αυξημένων συντελεστών για κεφαλαιουχικές εκπτώσεις. Για μηχανήματα και εγκαταστάσεις που αποκτούνται εντός των ετών 2012, 2013 και 2014 ο συντελεστής αυξάνεται σε 20% (σε περιπτώσεις που ο υφιστάμενος συντελεστής είναι μεγαλύτερος, ισχύει ο μεγαλύτερος). Επιπλέον, ο συντελεστής για βιομηχανικά και ξενοδοχειακά κτήρια που αποκτούνται εντός των ετών 2012, 2013 και 2014 ο συντελεστής αυξάνεται από 4% σε 7%.

Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων
Ξεκαθαρίζεται ότι για σκοπούς του Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμου εγκεκριμένα είναι τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων τα οποία εγκρίθηκαν από τον Έφορο Φόρου Εισοδήματος.  

Ο Περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμος
Για τον υπολογισμό των κερδών που υπόκεινται σε λογιζόμενη διανομή (και φορολογία Άμυνας) θα μειώνονται με το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτηση εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και κτηρίων (όπως ορίζονται στον Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμο, εξαιρούνται ιδιωτικά οχήματα) εντός των ετών 2012, 2013 και 2014.  Η τροποποίηση ισχύει για κέρδη που πραγματοποιήθηκαν εντός των ετών 2012, 2013 και 2014.  Το κίνητρο αυτό αφορά Κύπριους επενδυτές και επιχειρηματίες εφόσον οι πρόνοιες περί λογιζόμενης διανομής κερδών δεν αφορούν ξένους επενδυτές.