Monday, 06 June 2011 20:07

ΣΑΔΦ μεταξύ Κύπρου και Κατάρ

Η ΣΑΔΦ μεταξύ Κύπρου και Κατάρ (σε εφαρμογή από το 2009) αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξή για το πώς χώρες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο στη μετακίνηση και προσέλκυση επενδύσεων μπορούν να αξιοποιήσουν τις ΣΑΔΦ άλλων χωρών για να επιτύχουν αποδοτικότερο φορολογικό σχεδιασμό.

Ενημερωτικά, η συγκεκριμένη ΣΑΔΦ προνοεί για μηδενικό φόρο παρακράτησης σε μερίσματα και τόκους και μέγιστο 5% παρακράτηση σε δικαιώματα. Με βάση το γεγονός ότι στη Κύπρο τα μερίσματα εξαιρούνται από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) η ΣΑΔΦ κάνει τη χρήση κυπριακής εταιρείας για κατοχή επενδύσεων στο Κατάρ την ελκυστικότερη επιλογή.

Επίσης, η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ΣΑΔΦ που το Κατάρ έχει συνάψει με χώρες που η ίδια δεν έχει ακόμη κάποια συμφωνία για δημιουργία συγκροτημάτων εταιρειών για επενδύσεις στις χώρες αυτές διαμέσου Κατάρ.

Το ίδιο ισχύει και για επενδύσεις από το Κατάρ σε χώρες με τις οποίες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί ΣΑΔΦ. Τρανό παράδειγμα η Ουκρανία με την οποία η Κύπρος έχει μια άκρως ευνοϊκή σύμβαση, σε αντίθεση με το Κατάρ το οποίο δεν έχει υπογράψει ΣΑΔΦ με Ουκρανία.  Είδη επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων με προέλευση το Κατάρ διοχετεύονται στην Ουκρανία μέσω Κύπρου.

Εν κατακλείδι, η ΣΑΔΦ μεταξύ Κύπρου και Κατάρ πιστώνεται ως ακόμη ένα success story του νησιού στη διεθνή αγορά προσέλκυσης επενδύσεων.