Tuesday, 24 May 2011 10:09

Νομοσχέδιο για Διεθνή Εμπιστεύματα

Το Μάρτιο τρεις βουλευτές κατέθεσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου νομοσχέδιο για τροποποίηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου νόμου περί Διεθνών Εμπιστευμάτων Νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η υφιστάμενη νομοθεσία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Κύπρου στο διεθνές τοπίο για προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων στο νησί, που σχετίζονται με τον τομέα των εμπιστευμάτων από το εξωτερικό. Η αγορά των διεθνών εμπιστευμάτων όμως είναι άκρως ανταγωνιστική και περιλαμβάνει δικαιοδοσίες με ‘χαλαρή’ νομοθεσία (π.χ. British Virgin Islands, Jersey), πραγματικότητα που δυσκολεύει μια χώρα, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ακολουθήσει.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν στοχεύει σε χαλαρώσεις, αλλά στη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που να επιτρέπει τη δημιουργία επιπρόσθετων ευκαιριών για επενδύσεις μέσω Κύπρου και νέες, πρωτοποριακές δομές εμπιστευμάτων, που μέχρι στιγμής δεν είναι διαθέσιμες. Οι πρόταση αυτή αναμένεται να καθιερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον πιο ελκυστικό προορισμό για διεθνή εμπιστεύματα παγκοσμίως και θα της επιτρέψει όχι μόνο να διατηρήσει το είδη υφιστάμενο ψηλό μερίδιο της στην αγορά αυτή, αλλά και να το αυξήσει.

Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη μια ένδειξη για το πόσο σοβαρά λαμβάνουν στην Κύπρο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αποφασιστικότητα της πολιτείας για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διατηρήσει το νησί ψηλά στη λίστα των διεθνών επενδυτών.