Wednesday, 04 May 2011 09:27

Ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας Nόμος

Το νέο φορολογικό σύστημα για την κυπριακή εμπορική ναυτιλία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κατά το έτος 2010. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ ενέκρινε ένα τόσο απλοποιημένο σύστημα φόρου χωρητικότητας για ένα κράτος μέλος το οποίο διαθέτει ανοικτό νηολόγιο.   Η νέα νομοθεσία επεκτείνει τα φορολογικά πλεονεκτήματα που ίσχυαν για τους ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων και τους πλοιοδιαχειριστές, στους ιδιοκτήτες αλλοδαπών πλοίων και τους ναυλωτές. Επίσης, επεκτείνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προηγουμένως κάλυπταν μόνο κέρδη από εκμετάλλευση πλοίων σε ναυτιλιακές δραστηριότητες, για να καλύπτουν και κέρδη από πώληση πλοίων, από κεφαλαιουχικούς τόκους (εκτός από τόκους πάνω σε κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για επένδυση) και από μερίσματα που καταβάλλονται άμεσα ή έμμεσα και προέρχονται από κέρδη πραγματοποιηθέντα από εκμετάλλευση πλοίου.

Το νέο σύστημα φόρου χωρητικότητας περιλαμβάνει τις πλείστες από τις πιο ευνοϊκές πρόνοιες των συστημάτων φόρου χωρητικότητας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και άλλες πρόνοιες οι οποίες προσδίδουν στην Κύπρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το νέο σύστημα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην περεταίρω βελτίωση της θέσης που κατέχει η Κύπρος στην παγκόσμια ναυτιλία.   

Μερικές σημαντικές πρόνοιες της νέας νομοθεσίας είναι η ακόλουθες:
-    Καμία φορολόγηση σε κέρδη για τους ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων, πλοιοδιαχειριστές και ναυλωτές κυπριακών πλοίων
-    Καμία φορολόγηση σε μερίσματα που διανέμονται από τέτοια κέρδη
-    Καμία φορολόγηση από κέρδος που προκύπτει από πώληση ή μεταφορά τέτοιων πλοίων ή μετοχών σε εταιρείες ιδιοκτήτες
-    Καμία φορολογία στο προσωπικό εισόδημα των αξιωματούχων και πληρώματος κυπριακών πλοίων

Οι συντελεστές του φόρου χωρητικότητας είναι:

Καθαρή χωρητικότητα (ΝΤ)            Φόρος Χωρητικότητας*
0-1,000 €0,3650
1,001 - 10,000 €0,3103
10,001 - 25,000 €0,2008
25,001 - 40,000 €0,1278
40,001 και άνω €0,0730

 

*Οι πιο πάνω συντελεστές ισχύουν για ιδιοκτήτες και ναυλωτές κυπριακών πλοίων. Οι πλοιοδιαχειριστές έχουν να καταβάλουν μόνο το 25% των πιο πάνω συντελεστών.