Thursday, 10 March 2011 10:05

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ

Σύμφωνα με το κυπριακό δίκαιο το κέρδος από τη διάθεση ή πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας δεν φορολογείται με βάση τη νομοθεσία Περί Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά με βάση τον Περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών Νόμο. Ο όρος ακίνητη ιδιοκτησία δεν επεξηγείται στο Νόμο αυτό, έτσι χρησιμοποιείται η ερμηνεία που δίδεται σ’ αυτόν σε άλλες νομοθεσίες της Κύπρου και περιλαμβάνει:
(α)  Έδαφος / γη    
(β) οικοδομήματα ή άλλα κτίσματα ή έργα επί εδάφους
(γ) προνόμια, δικαιώματα χρήσης και κάθε οφέλη που αφορούν οικοδομήματα ή άλλα κτίσματα ή έργα επί εδάφους
(δ) πηγές, φρέατα, διατρήσεις, νερό και δικαιώματα επί νερού, είτε κατέχονται μαζί με το έδαφος είτε ξεχωριστά
(ε) δέντρα, αμπελώνες και κάθε τι φυόμενο επί του εδάφους.

Η φορολογία που επιβάλλεται στα κέρδη από διάθεση ακίνητης ιδιοκτησίας είναι 20%. Το κέρδος καθορίζεται ως το τίμημα της πώλησης μείον το κόστος με το οποίο αγοράστηκε η ακίνητη ιδιοκτησία αυξημένο με τον συντελεστή πληθωρισμού και εκπιπτόμενες δαπάνες. Με την αναπροσαρμογή του κόστους αγοράς με το συντελεστή πληθωρισμού, που ανακοινώνεται κάθε μήνα από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, μειώνεται το φορολογητέο κέρδος και ο πωλητής της ακίνητης ιδιοκτησίας δεν καλείται να καταβάλει φορολογία στο μέρος εκείνο του κέρδους που δημιουργήθηκε από τη γενική αύξηση των τιμών. Οι εκπιπτόμενες δαπάνες περιλαμβάνουν:
(α)  Έξοδα πώλησης (προμήθειες, επαγγελματικές αμοιβές, διαφημίσεις)
(β) Προσθήκες, βελτιώσεις, επεκτάσεις
(γ) Τόκους δανείου που λήφθηκε για σκοπούς της ακίνητης ιδιοκτησίας

Η φορολογία κεφαλαιουχικών κερδών της Κύπρου προσφέρει μια σειρά από κίνητρα προς τους αλλοδαπούς επενδυτές. Τα πιο σημαντικά είναι:
(α) Δεν επιβάλλεται φορολογία στα κέρδη από πώληση μετοχών
(β) Δεν επιβάλλεται φορολογία στα κέρδη από διάθεση ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται εκτός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.