Print this page
Tuesday, 22 February 2011 15:21

Νέα συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας Κύπρου - Γερμανίας

Η Κυπριακή κυβέρνηση, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, συνεχίζει τις προσπάθειές της ώστε να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη θέση της Κύπρου ως ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Στα πλαίσια αυτά, στις 18 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Χαρίλαος Σταυράκης μαζί με τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη νήσο Dr. Gottfried Zeitz έχουν υπογράψει τη Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την «Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και την Παρεμπόδιση της Φοροδιαφυγής αναφορικά με τους Φόρους πάνω στο Εισόδημα και πάνω στο Κεφάλαιο». Η Συμφωνία αυτή αντικαθιστά την παλαιά Συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών η οποία ήταν εν ισχύει από τις 9 Μαΐου 1974. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, η αναθεώρηση της παλαιάς Συμφωνίας κρίθηκε αναγκαία λόγω των οικονομικών και κοσμογονικών διεθνών εξελίξεων που μεσολάβησαν από το 1974, όπως η επανένωση της Γερμανίας και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Η νέα Συμφωνία περιλαμβάνει βελτιωμένες διατάξεις για τον τομέα της ναυτιλίας, τα μερίσματα, τους τόκους και τα κεφαλαιουχικά κέρδη. Πρόσθετα, με τη νέα Συμφωνία υιοθετείται το μέτρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς. Η νέα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία που τα Συμβαλλόμενα Κράτη θα γνωστοποιήσουν το ένα στο άλλο ότι οι εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται για αυτή την έναρξη ισχύος έχουν ολοκληρωθεί.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα ευνοϊκότερη εποχή στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική από πλευράς Κύπρου.