Monday, 14 February 2011 11:19

Φορολογική μεταχείριση Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων στη Κύπρο

Η Κύπρος έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα δημιουργίας Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων (Mutual funds, UCITS και ICIS) από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές λόγω του ελκυστικού νομικού και φορολογικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους.

Το νομικό πλαίσιο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν τη λειτουργία των Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων και θα ασχοληθούμε μαζί του πιο αναλυτικά σε μεταγενέστερο άρθρο.

Φορολόγηση των κατόχων μετοχών/μεριδίων στα Σχέδια (unit holders)

Τα μερίδια σε Συλλογικά Επενδυτικά Σχέδια εγγεγραμμένα στην Κύπρο θεωρούνται τίτλοι και δεν επιβάλλεται καμία φορολογία για τη διαπραγμάτευση, διάθεση και πώληση τους. Επιπλέον, δεν επιβάλλεται κανένας φόρος παρακράτησης στις διανομές κερδών των Σχεδίων προς αλλοδαπούς επενδυτές, κατόχους μεριδίων.

Φορολόγηση των Σχεδίων ως οντότητες  

Δεν επιβάλλεται καμία φορολογία για τη διαπραγμάτευση, διάθεση και πώληση των επενδύσεων του Σχεδίου σε τίτλους (κοινές και προνομιούχες μετοχές, ομολογίες, χρεόγραφα, δικαιώματα προαίρεσης σε τίτλους, ακάλυπτες θέσεις σε τίτλους, προθεσμιακά συμβόλαια σε τίτλους, συμβόλαια ανταλλαγής σε τίτλους, αποδείξεις θεματοφύλακα σε τίτλους, τα δικαιώματα των ισχυρισμών για τα ομόλογα και χρεόγραφα , συμμετοχές σε δείκτες αξιών μόνο εάν καταλήγουν σε τίτλους, συμφωνίες επαναγοράς σε τίτλους, μερίδια σε άλλα συλλογικά επενδυτικά σχέδια ανοικτού ή κλειστού τύπου και άλλα).  

Επίσης, τα Σχέδια απαλλάσσονται από οποιαδήποτε φορολόγηση στο εισόδημα τους, όταν αυτό προέρχεται από διάθεση κερδών άλλων Σχεδίων και μερίσματα από ημεδαπές νομικές οντότητες. Για μερίσματα από αλλοδαπές νομικές οντότητες δεν επιβάλλεται φορολογία νοουμένου ότι πληρούνται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις.

Το εισόδημα ενός Σχεδίου από τόκους υπόκειται σε φορολογία 10% (μετά την αφαίρεση των εκπιπτόμενων δαπανών και πίστωσης για φορολογία που καταβλήθηκε για αυτό το εισόδημα στο εξωτερικό).

Συμπερασματικά, υπάρχει η δυνατότητα με το σωστό φορολογικό σχεδιασμό, τα συνολικά κέρδη από επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω ενός κυπριακού Συλλογικού Επενδυτικού Σχεδίου να είναι εντελώς αφορολόγητα.

Εκ των προτέρων γνωματεύσεις (advance rulings)

Οι Κυπριακές φορολογικές αρχές είναι πρόθυμες να εκδώσουν εκ των προτέρων γνωματεύσεις σχετικά με οποιοδήποτε φορολογικό θέμα. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μια σειρά από γνωματεύσεις που αφορούν Συλλογικά Επενδυτικά Σχέδια, γεγονός που υποβοηθά στο φορολογικό σχεδιασμό και υλοποίηση επενδύσεων μέσω τέτοιων Σχεδίων.