Monday, 14 November 2011 11:41

Αντιμετώπιση της διπλής φορολογίας για μια ισχυρότερη ενιαία αγορά - 12/11/2011

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δελτίο τύπου (IP/11/1337) ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2011 αναφέρει ότι η διπλή φορολογία για ενδοκοινοτικές συναλλαγές είναι σε αντίθεση με το ίδιο το πνεύμα της ενιαίας αγοράς. Ωστόσο, πολλοί πολίτες και επιχειρήσεις υποφέρουν ακόμα με βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση μόνο και μόνο επειδή λειτουργούν σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει εκμετάλλευση των κενών στα εθνικά συστήματα για πλήρη διαφυγή από την καταβολή των οφειλόμενων φόρων.

Η Επιτροπή δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, τονίζοντας τα σημεία στα οποία εστιάζονται τα κύρια προβλήματα διπλής φορολογίας εντός ΕΕ, και σκιαγραφεί συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει για την αντιμετώπισή τους. Με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή επιδιώκει να αφαιρέσει τα όποια εμπόδια για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία και να καταστούν πιο αποδοτικές οι επενδύσεις εντός ΕΕ.

Το δελτίο τύπου αναφέρει μια σειρά από μέτρα που η Επιτροπή θα προτείνει για να περιορίσει το φαινόμενο φορολόγησης εισοδημάτων περισσότερο από μια φορά εντός ΕΕ. Το πιο σημαντικό και άμεσο μέτρο που αναφέρεται για την ενίσχυση της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας κατά της διπλής φορολογίας είναι η πρόταση της Επιτροπής για βελτίωση της Οδηγίας για Τόκους και Δικαιώματα (Interest and Royalties Directive), που αποσκοπεί να εκμηδενίσει τις περιπτώσεις παρακράτησης φορολογίας από το κράτος μέλος από το οποίο φεύγει η πληρωμή και ταυτόχρονα επιβολής φορολογίας στο ίδιο εισόδημα από ενός κράτος μέλος στο οποίο καταλήγει το εισόδημα.

Για απορίες, σχόλια και επιλογή θεμάτων που μπορεί να σας ενδιαφέρουν παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με το συντάκτη της στήλης:

Χαρίλαος Χατζηιωάννου, BSc, ACA