Friday, 17 June 2016 07:42

Περιορίζεται η φορολογία για μερίσματα από κυπριακές εταιρείες προς Έλληνες μέτοχους

Σύμφωνα με επίσημη ερμηνεία ημερομηνίας 31 Μαρτίου 2016 (ΔΟΣ Α 1051902 ΕΞ 2016) της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) της Ελλάδας για τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κυπριακός φόρος εισοδήματος (12,5%) μπορεί να πιστωθεί έναντι του ελληνικού φόρου μερισμάτων (αυξήθηκε πρόσφατα στο 15%).

Σύμφωνα με την ερμηνεία της ΔΟΣ για τις διατάξεις περί φορολογίας μερισμάτων της ΣΑΔΦ, για να υπολογιστεί η ελληνική φορολογία που θα επιβληθεί σε σύνηθες μέρισμα που πληρώνεται από κυπριακή εταιρεία προς Έλληνα μέτοχο, πρέπει να παραχωρηθεί πίστωση για το φόρο παρακράτησης που έχει καταβληθεί στην Κύπρο (0%) καθώς και για τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλει η κυπριακή εταιρεία σε σχέση με τα φορολογητέα κέρδη της, που ανέρχεται στο 12,5%. Ως αποτέλεσμα, ο επιπρόσθετος φόρος που θα επιβληθεί στην Ελλάδα για μερίσματα από κυπριακές εταιρείες περιορίζεται στο 2,5%, με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να ανέρχεται στο 15%.

Με βάση και την πιο πάνω ερμηνεία από τη ΔΟΣ οι κυπριακές εταιρείες αποκτούν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εταιρειών άλλων χωρών. Να σημειωθεί ότι η ερμηνεία αυτή δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα εάν δεν γίνει ο ενδεικνυόμενος φορολογικός σχεδιασμός.