Monday, 30 December 2013 07:09

Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ και εισφορών Κοινωνικών Ασφαλίσεων από 2014

Αύξηση του κανονικού και μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ
Από τις 13 Ιανουαρίου 2014, ο κανονικός και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην Κύπρο θα αυξηθεί από 18 % σε 19 % και από 8 % σε 9 % αντίστοιχα . Αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5 % και 0 % θα παραμείνουν ανεπηρέαστα από τις εξαγγελθείσες αυξήσεις .

Καταγραφή Αποθεμάτων
Φορολογητέα ( φυσικά και νομικά) πρόσωπα που κατέχουν αποθέματα που επηρεάζονται από τις αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ πρέπει να πραγματοποιήσουν φυσική καταγραφή των αποθεμάτων κατά το κλείσιμο των εργασιών στις 12 Ιανουαρίου 2014. Σε περίπτωση όπου το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης , δεν είναι υποχρεωτική η καταγραφή των αποθεμάτων. Η τελική καταγραφή αποθεμάτων θα πρέπει να διατηρείται στα αρχεία της επιχείρησης για περίοδο 6 ετών .

Πιστωτικά Σημειώματα
Σε περιπτώσεις όπου τα πιστωτικά σημειώματα που θα εκδοθούν μετά τις 13 Ιανουαρίου 2014 αφορούν την αναπροσαρμογή των τιμολογίων που είχαν αρχικά εκδοθεί πριν από τις 13 Ιανουαρίου 2014, ο συντελεστής ΦΠΑ που πρέπει να εφαρμοστεί είναι αυτός που ίσχυε κατά το χρόνο της παράδοσης των αγαθών ή των υπηρεσιών . Εάν ένα τιμολόγιο ΦΠΑ εκδόθηκε πριν από την προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών , θα πρέπει να εφαρμοστεί ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε κατά τον χρόνο έκδοσης του τιμολογίου .

Συμβάσεις
Για συμβάσεις ή συμφωνίες οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ πριν από τις 13 Ιανουαρίου 2014 και θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά την αύξηση του κανονικού συντελεστή , μόνο παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος θα υπόκεινται σε συντελεστή ΦΠΑ 19 % . Ωστόσο , εάν η πληρωμή θα παραληφθεί μετά την αύξηση του κανονικού συντελεστή και αυτή η πληρωμή γίνεται σε σχέση με τις υπηρεσίες ή τα αγαθά που παρέχονται πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος , ο ισχύων συντελεστής ΦΠΑ είναι 18 %.

Γενικά
Υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το σχετικό φορολογικό σημείο για την έγκαιρη υποβολή ΦΠΑ επί των εκροών σε σχέση με την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών. Τα σχετικά φορολογικά σημεία συνοψίζονται παρακάτω:

Όσον αφορά τα εμπορεύματα, είναι το ενωρίτερο από την:
α. Ημερομηνία παράδοσης των εμπορευμάτων
β. Ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου
γ. Ημερομηνία παραλαβής της πληρωμής

Όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, είναι το ενωρίτερο από την:
α. Ημερομηνία ολοκλήρωσης παροχής των υπηρεσιών
β. Ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου
γ. Ημερομηνία παραλαβής της πληρωμής

Όσον αφορά την συνεχή παροχή των υπηρεσιών, είναι το ενωρίτερο από την:
α. Ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου
β. Ημερομηνία παραλαβής της πληρωμής

2. Εισφορά στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
H εισφορά στις κοινωνικές ασφαλίσεις, η οποία υπολογίζεται πάνω στο ημερομίσθιο ή τον μισθό του υπαλλήλου, αυξάνεται κατά 1% από την 1η Ιανουαρίου 2014. Συγκεκριμένα, η εισφορά αυξάνεται τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον υπάλληλο από 6,8% σε 7,8%. Το ποσοστό της εισφοράς θα αυξάνεται κατά 0,5% κάθε πέντε χρόνια. Για τους αυτοεργδοτούμενους η εισφορά θα αυξηθεί από 12,6% σε 14,6% για τα έτη 2014 – 2018.

3. Καθυστερήσεις στις πληρωμές των εισφορών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Δεν θα επιβάλλονται προσθετά τέλη στις καθυστερήσεις πληρωμών των κοινωνικών ασφαλίσεων που αφορούν περιόδους εισφορών του 2013. Αυτό ισχύει με τον περιορισμό ότι οι εισφορές αυτές θα καταβληθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.

4. Έκτακτη Εισφορά
Από 1η Ιανουαρίου 2014, η έκτακτη εισφορά για μισθωτούς, αυτοεργοδοτούμενους και συνταξιούχους θα είναι ως εξής:
Από €0 μέχρι €1500 η εισφορά θα είναι 0%
Από €1501 μέχρι €2500 η εισφορά θα είναι 2,5%
Από €2501 μέχρι €3500 η εισφορά θα είναι 3%
Από €3501 μέχρι €4500 η εισφορά θα είναι 3,5%
Από €4501 και πάνω η εισφορά θα είναι 3,5%
Η έκτακτη εισφορά καταβάλλεται 50% από τον εργοδότη και 50% τον μισθωτό.