Wednesday, 22 February 2012 04:36

Αύξηση συντελεστή Φ.Π.Α. από 15% σε 17%

Υπενθυμίζουμε ότι ο βασικός φορολογικός συντελεστής Φ.Π.Α. αυξάνεται από 15% σε 17% για παραδώσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών μετά την 1η Μαρτίου 2012. Από αυτή την τροποποίηση επηρεάζονται μόνο τα αγαθά και οι υπηρεσίες που φορολογούνται με συντελεστή 15%. Δεν επηρεάζονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες που εμπίπτουν σε άλλους συντελεστές Φ.Π.Α. (5% ή 8%) ή εξαιρούνται.

Λόγω της μεταβολής του συντελεστή ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 55 της περί Φ.Π.Α. νομοθεσίας οι οποίες διευκρινίζουν κατά πόσο μια συναλλαγή θα φορολογηθεί με το νέο ή παλιό συντελεστή σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η επιλογή αυτή δεν είναι ξεκάθαρη.

Παράδοση αγαθών πριν από την 1 Μαρτίου 2012
Εάν η μετακίνηση/παράδοση των αγαθών έγινε πριν την 1 Μαρτίου 2012,τότε ο εκδότης του τιμολογίου έχει την επιλογή να επιβάλει 15% Φ.Π.Α. έστω και αν το τιμολόγιο εκδοθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Λήψη προκαταβολής πριν την 1 Μαρτίου 2012 και παράδοση αγαθών ή/και έκδοση τιμολογίου μετά την 1 Μαρτίου
Ο εκδότης του τιμολογίου έχει την επιλογή να επιβάλει 15% Φ.Π.Α. μόνο για το ποσό της προκαταβολής.

Τιμολόγηση και πλήρης εξόφληση πριν από την 1 Μαρτίου 2012 και παράδοση μετά την 1 Μαρτίου 2012

Εάν η έκδοση τιμολογίου ή/και η πληρωμή έγινε πριν τη 1 Μαρτίου και η παράδοση των αγαθών έγινε μετά την 1 Μαρτίου ο εκδότης του τιμολογίου οφείλει να επιβάλει συντελεστή 15%.
Σε περίπτωση που η συναλλαγή αφορά παροχή υπηρεσιών και η συναλλαγή δεν μπορεί να επιμεριστεί (βλέπε πιο κάτω), τότε η αυτή η πρόνοια ισχύει και για την παροχή υπηρεσιών.

Παροχή υπηρεσιών

Σε περιπτώσεις όπου μέρος των υπηρεσιών παρέχονται πριν την 1 Μαρτίου και μέρος μετά την 1 Μαρτίου δίνεται η επιλογή να επιβληθεί ο συντελεστής 15% μόνο για εκείνο το μέρος των εργασιών που εκτελέστηκαν πριν από την ημερομηνία αλλαγής του φορολογικού συντελεστή. Ο επιμερισμός δύναται να γίνει είτε με βάση τη ποσότητα της εκτελεσθείσας εργασίας είτε με βάση το σύστημα τιμολόγησης ή κοστολόγησης του εκδότη του τιμολογίου.

Δικηγορικές υπηρεσίες και υπηρεσίες που έχουν σχέση με την οικοδομική βιομηχανία

Επιβάλλεται ο συντελεστής που ισχύει κατά την ημερομηνία δημιουργίας του φορολογικού σημείου με βάση τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τις πιο πάνω υπηρεσίες.

Άλλες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία λόγω της αλλαγής συντελεστή Φ.Π.Α.

•    Απογραφή των αποθεμάτων που επηρεάζονται από την αλλαγή στο φορολογικό συντελεστή στις 29 Φεβρουαρίου 2012
•    Για την οικοδομική βιομηχανία απογραφή/εκτίμηση της εκτελεσθείσας εργασίας μέχρι και τη 29 Φεβρουαρίου 2012 η οποία και θα τιμολογηθεί με συντελεστή 15%